C A D O Ğ L U

ANA SAYFA

Bu site bir destanın ürünü ve bir halkın öyküsüdür... Hoş geldiniz...                                                                                                                          Hak yemedik hak dağıttık ; zulme karşı saç ağarttık...

 

RAGIP ÇATAK  (ÖZEL)

 

 

 

 

 

 

    RAGIP ÇATAK: 01 Mart 1926 yılında Cadoğlu Fikri  Bey ve Elmas hanımın doğan ilk çocuğudur. Bey oğlu olduğu için  çevrenin  ilgisi  ve  gözü  sürekli üzerinde  olarak eğitimini  sürdürmüş,  Pazarören   Köy Enstitüsünden  1944  yılında  mezun olmuştur. 1945 yılında yine bir bey olan (Aslan bey) Dayısının  ikinci  kızı  Emine hanımla evlenmiştir. Bu evliliğinden dört erkek çocuk  ,daha sonrada  iki erkek çocuk sahibi olmuştur. Mezun olduğu okulda bir buçuk yıl, daha sonra da sırasıyla Suşehri Gözköy, Gemerek Deliilyas, İğdeli, Şarkışla Gücük’te dokuz yıl öğretmenlik yapmıştır . Öğretmenlikten istifa ederek askerlik  görevini Yedek  Subay olarak Van Özalp İlçesinde tamamlamıştır.  Kısa süreliğine Denizcilik  işletme  Müdürlüğün de   Boğazlardan  sorumlu  Liman Müdürü olarak İstanbul’ da görev yapmış; fakat, vatan hasreti , İstanbul’un yaşama zorluğu ve aile hasretine daha fazla katlanamayarak istifa edip 1957 yılında Gemerek Belediye Başkanlığına seçilip, ardarda 3 dönem 1972 yılına kadar görevi yürütmüştür. Zamanın şartlarında Belediyenin imkanları kısıtlı olmasına rağmen kendi varlığını ve de siyasi gücünü kullanarak birçok hizmette bulunmuştur.

    Bunlardan kısaca söz edersek; Gemerek lisesi ve ortaokulu , Gemerek Endüstri Meslek Lisesi (Şehit Ahmet Karahan Endüstri Meslek Lisesi), İmam Hatip Lisesi, Gemerek Elektrifikasyonu , İçme Suyu, Sağlık Ocağı Hastanesi, Meteoroloji İstasyonu, İlçe Tarım Müdürlüğü , Üç ilkokul, Tuğ-San Tuğla Fabrikası, yörede ilk ve tek hayvanat bahçesi, olimpik Ölçülerde Yüzme ve sulama amaçlı havuz, ayrıca çevre kasabalara Çepni, Karaözü, Eğerci, Sızır,Yeniçubuk Liseleri ve daha sayamadığımız bir çok hizmetleri olmuştur.1972 yılından sonra siyaseti bırakarak kendi kurmuş olduğu Tuğ-san Tuğla Fabrikasında altı yıl Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra emekli olmuştur.Emekli Olduktan sonra boş zamanlarını değerlendirmek için yine birçok çalışma yapmıştır.Bunlar genellikle eğitim ve kültür amaçlıdır Lise ,Ortaokul ,Sağlık Merkezi Yaptırma Derneklerine başkanlık yapmıştır. Gemerek lisesine Bilgisayar donanımlı son model bir kütüphane ve kapalı spor salonu yaparak katkılarını sürdürmüştür. Bunları yaparken de karşılığında hiç bir şey düşünmeden bütün varlığını Gemerek’e vermiştir. Başkanlık Yapmadığı dönemde Gemerek’in ileriye gitmeyip geriye gittiğini görerek 1984-1989 yıllarında tekrar hizmet etmek amacıyla başkan adayı olmuş, fakat ; dönemin başbakanı Turgut Özal ilçeye gelip kendi partisinin kazanmasını sağlamıştır . Bundan sonrada her şeyi bırakıp sakin bir hayat sürüp birçok şiirler ve çeşitli yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapıp 21 Ocak 1997 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.  

     Hayatında ırk ,din, mezhep farkı düşünmeden çalışmış, Atatürkçülüğü rehber etmiş onu Dünyada gelmiş geçmiş liderlerin en büyüğü , en ulusu  olarak benliğine işlemiş, öğrencilik yıllarında ve 30 yıllık siyasi hayatında ondan ayrılmamış mensubu bulunduğu partilerde ona ve onun fikirlerine ters düşen her harekete karşı çıkmış bir kimse olmuştur.

                                                                       

                                                                      Derleyen: Necati ÇATAK